his way vol 16 – Λάζαρος Καρανάσιος

Έχει το χάρισμα να εμπνέει τους άλλους και να φέρνει στην επιφάνεια τον καλύτερό τους εαυτό. Αγαπάει τα ζώα και τη φύση και δίχως αμφιβολία είναι ο κτηνίατρος που θα ήθελαν να έχουν όλα τα κατοικίδια. Επικοινωνιακός, δραστήριος, ακούραστος και ιδιαίτερα δημοφιλής στα social media, δε σταματά λεπτό να επικοινωνεί την αληθινή αγάπη για τα ζώα.
·

Έχει το χάρισμα να εμπνέει τους άλλους και να φέρνει στην επιφάνεια τον καλύτερό τους εαυτό. Αγαπάει τα ζώα και τη φύση και δίχως αμφιβολία είναι ο κτηνίατρος που θα ήθελαν να έχουν όλα τα κατοικίδια. Επικοινωνιακός, δραστήριος, ακούραστος και ιδιαίτερα δημοφιλής στα social media, δε σταματά λεπτό να επικοινωνεί την αληθινή αγάπη για τα ζώα.

Η κτηνιατρική ήταν για εκείνον ένα όνειρο που είχε από πολύ μικρός.
«Θυμάμαι να μαζεύω στο σπίτι ό,τι ζωάκι έβρισκα, από γάτες και
σκύλους μέχρι βατράχια, πεταλούδες και ερπετά! Η μητέρα μου είχε
βαρεθεί να με βλέπει να παρακολουθώ ντοκιμαντέρ με ζώα. Είναι η
λατρεία μου τα ζώα και νιώθω ευλογημένος που το χόμπι μου είναι και το επάγγελμά μου», παραδέχεται.

Το ξεκίνημα δεν ήταν εύκολο. Έδωσε πανελλήνιες, δεν κατάφερε να
περάσει στην κτηνιατρική, αλλά δεν εγκατέλειψε το όνειρό του. Έφυγε στο εξωτερικό και πιο συγκεκριμένα στην Ιταλία, όπου σπούδασε και αποφοίτησε με άριστα από το πανεπιστήμιο της Νάπολης. «Τα χρόνια αυτά δεν ήταν καθόλου εύκολα για μένα. Μου πήρε χρόνο να εγκλιματιστώ στην καινούργια πόλη, να μάθω καλά τη γλώσσα και να ανταπεξέλθω στα φοιτητικά μου καθήκοντα. Κινητήριος δύναμη σε όλη αυτή τη νέα πραγματικότητα ήταν η αγάπη μου για τα ζώα. Ήθελα να γίνω ένας καλός κτηνίατρος για να μπορώ να είμαι χρήσιμος και να είμαι συνέχεια δίπλα στους μικρούς μας φίλους», εξομολογείται, προσθέτοντας: «Μετά από αρκετό καιρό πρακτικής εξάσκησης σε διάφορα ιατρεία στην Αθήνα, έκανα το μεγάλο βήμα να ανοίξω το δικό μου χώρο στη Γλυφάδα, που σήμερα έχει εξελιχθεί σε μια μικρή κλινική. Καθημερινά βοηθάω μικρά ζώα και χαρίζω χαμόγελα. Από την πρώτη στιγμή που έγινα κτηνίατρος, βασικό μου μέλημα ήταν να είμαι δίπλα σε όλα τα φιλοζωικά σωματεία. Οφείλουμε να είμαστε σύμμαχοί τους, ώστε να βοηθάμε καθημερινά στη φροντίδα και την περίθαλψη αδέσποτων ζώων και στην προώθηση της υιοθεσίας τους. Το motto, “Adopt, don’t shop”, βλέπουμε να επικρατεί όλο και περισσότερο
γύρω μας. Χαίρομαι γι’ αυτό, γιατί είναι πιο ωφέλιμο να βοηθήσεις
ένα αδέσποτο ζώο από το να το αγοράσεις. Βέβαια, υπάρχει πολύς
κόσμος που επιζητά να υιοθετήσει, αλλά πρακτικά δεν είναι έτοιμος να αναλάβει τη δέσμευση. Η υιοθεσία είναι πράξη ευθύνης και πρέπει να είναι αποτέλεσμα ώριμης σκέψης. Το κατοικίδιο έχει πολλές ανάγκες, είναι ένα ισότιμο μέλος της οικογένειάς μας για το οποίο είμαστε υπεύθυνοι. Οι υποχρεώσεις που έχουμε αφορούν τόσο την υγεία του όσο και την καθημερινότητά του —τακτικές βόλτες, περιποίηση τριχώματος, διατροφή», επισημαίνει.

Πέρα από καλός γιατρός, ο Λάζαρος είναι από τους πρώτους
κτηνίατρους στην Ελλάδα που ξεκίνησαν να κάνουν αναρτήσεις
στα social media, προβάλλοντας αληθινά κτηνιατρικά περιστατικά,
συμβουλές για κατοικίδια και ιστορίες αδέσποτων ζώων. «Η τεχνολογία και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν βοηθήσει όλους τους τομείς της ζωής μας. Μέσα από την καθημερινότητά μου και τα περιστατικά στο ιατρείο, κατάλαβα πως μου δινόταν η ευκαιρία να περάσω δυνατά μηνύματα, όπως η υιοθεσία αδέσποτων, ο εθελοντισμός, η ευαισθητοποίηση για την εξαφάνιση ενός ζώου και η ενημέρωση για σοβαρές ασθένειες των κατοικίδιων. Μια εικόνα έχει τεράστια δύναμη και τα social media κατάφεραν τα τελευταία χρόνια να μας κάνουν αρωγούς στην προσπάθεια ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για θέματα φιλοζωίας και προστασίας του περιβάλλοντος. Για παράδειγμα, το καλοκαίρι υπήρξε μια οργανωμένη κινητοποίηση για τα ζώα από την Έλενα Δέδε και το Dog’s Voice, με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική. Ο καθένας μπορούσε να γίνει hotspot, να συλλέξει πράγματα και όλοι μαζί να δημιουργήσουμε μια σημαντική αλυσίδα βοηθείας. Είναι καιρός να προτρέψουμε ο ένας τον άλλο να αφήσουμε τα tablet, τα κινητά και το τηλεκοντρόλ και να κάνουμε βόλτες με τα κατοικίδιά μας στη φύση. Να έρθουμε σε επαφή με το περιβάλλον και να μάθουμε να το σεβόμαστε. Νομίζω ότι δεν υπάρχει κανένας που
το καλοκαίρι του 2021 δεν συνειδητοποίησε την αναγκαιότητα δεσμού ανθρώπου-φύσης. Εμείς είμαστε οι φιλοξενούμενοι του πλανήτη. Δεν υπάρχει κάτι πιο λυτρωτικό από την επαφή με το κατοικίδιό μας στη φύση», καταλήγει ο Λάζαρος Καρανάσιος.

ΚΕΙΜΕΝΟ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΤΖΟΒΑΝΝΑ ΒΛΑΧΑΒΑ
PHOTOGRAPHER: ΝΑΣΤΑΖΙΑ ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ