HER WAY ΠΕΓΚΥ ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ

«Το όραμά μας στην Google είναι να είμαστε χρήσιμοι, μέσω των τεχνολογιών μας, με κάθε πιθανό τρόπο –για την επιχειρηματικότητα, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, το περιβάλλον»


Η Ελληνίδα Διευθύντρια της Google για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, που αποτελεί πρότυπο γυναικείας επιτυχίας και δυναμισμού, ηγείται της δέσμευσης της εταιρείας για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης στη χώρα.


H Google είναι η πρώτη λέξη που βλέπουμε όταν κάνουμε μια αναζήτηση στον υπολογιστή μας. Αλλά πόσοι από εμάς γνωρίζουμε ότι εκτός από μία από τις διασημότερες εταιρείες του πλανήτη είναι και μία από τις ηγέτιδες στην υιοθέτηση και προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης; Ή ότι τη θέση της γενικής διευθύντριας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη την κατέχει γυναίκα και μάλιστα Ελληνίδα; Αν η Google είναι η μηχανή-παντογνώστης, η Πέγκυ Αντωνάκου είναι ο άνθρωπος που επιβλέπει και συντονίζει τα πάντα. Και από μόνη της αυτή η θέση φέρει μεγάλη ευθύνη. Πόσο μάλλον όταν αφορά σε μια τόσο πρωτοπόρα εταιρεία, που μάλιστα έχει δεσμευτεί μέχρι το 2030 να λειτουργεί αποκλειστικά με πράσινη ενέργεια. Tο 2007 η Google έγινε η πρώτη μεγάλη εταιρεία με ουδέτερο ανθρακικό αποτύπωμα, ενώ μέχρι το 2030 στοχεύει να λειτουργεί όλες τις επιχειρήσεις της με καθαρή ενέργεια, πάντοτε και παντού. Μια «πράσινη» πρωτοβουλία της Google, που είναι πλέον διαθέσιμη και στην Ελλάδα, είναι η νέα υπηρεσία eco-routes του Google Maps. Χάρη στη νέα αυτή λειτουργία, κάθε άτομο που μετακινείται στην Ελλάδα και σε ακόμη σχεδόν 40 χώρες σε όλη την Ευρώπη, μπορεί να επιλέξει τη διαδρομή με τη χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμων, η οποία συμβάλλει στην εξοικονόμηση χρημάτων και τη μείωση εκπομπών άνθρακα, με μία μόνο κίνηση μέσω της εφαρμογής. Οι οικολογικές διαδρομές έχουν θετικό αντίκτυπο σε όλο τον κόσμο. Από την εφαρμογή τους στις ΗΠΑ και τον Καναδά υπολογίζεται ότι έχουν συμβάλει ήδη στην απομάκρυνση παραπάνω από μισό εκατομμύριο μετρικών τόνων εκπομπών άνθρακα –το οποίο ισοδυναμεί με 100.000 αυτοκίνητα λιγότερα στον δρόμο.

Η Πέγκυ Αντωνάκου, που ταίριαξε απόλυτα στο βιώσιμο προφίλ της Google, έχει πολύ ξεκάθαρη εικόνα για το τι σημαίνει επιτυχία σε μια επιχείρηση: «Επιτυχία είναι συνολικά το αποτύπωμα που αφήνει μια επιχείρηση – οικονομικό, κοινωνικό, περιβαλλοντικό. Το κομμάτι του περιβάλλοντος και της βιωσιμότητας με απασχολούσε πάντα ιδιαίτερα και χαίρομαι που η Google αναλαμβάνει την ευθύνη που της αναλογεί και θέτει καινούργια στάνταρ παγκοσμίως. Από το 2007 λειτουργεί με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα και σήμερα είναι ο μεγαλύτερος εταιρικός αγοραστής ανανεώσιμης ενέργειας παγκοσμίως», έχει δηλώσει.
Η ίδια ανέλαβε τη θέση της γενικής διευθύντριας για την περιοχή της ΝΑ Ευρώπης το 2020. Η σπουδαία καριέρα της στον χώρο της τεχνολογίας, όμως, ξεκινάει από πολύ πιο πριν.

Απόφοιτη του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πειραιά και κάτοχος ΜΒΑ από το Πανεπιστήμιο
του Μίσιγκαν, η Πέγκυ Αντωνάκου το 2002 ξεκινάει να εργάζεται στην DELL σε Αμερική και Ευρώπη για περίπου μια δεκαετία, πριν πάρει την απόφαση να επιστρέψει στη χώρα μας και να αναλάβει την ηγεσία της θυγατρικής της Dell στην Ελλάδα. Αμέσως μετά εντάχθηκε στο δυναμικό της Microsoft Ελλάδας, όπου κι εκεί κατόρθωσε να φτάσει στην κορυφή και να γίνει το 2012 CEO για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα. Ήταν μία από τις νεότερες σε ηλικία διευθύνουσες συμβούλους σε θυγατρική μεγάλης εταιρείας τεχνολογίας στην Ελλάδα. Τον Σεπτέμβριο του 2019 έφυγε από τη Microsoft και τον Ιανουάριο του 2020 η Google με ανακοίνωσή της την καλωσόρισε στη νέα της θέση.

«Η ανάθεση του ρόλου της επικεφαλής της Google αποτελεί τιμή και προνόμιο για εμένα. Είναι μια εταιρεία που καινοτομεί, βελτιώνοντας καθημερινά τις ζωές και το μέλλον δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρο τον πλανήτη. Η δύναμη της τεχνολογίας να αλλάζει τον κόσμο αποτελεί για μένα μεγάλη έμπνευση και κινητήριο δύναμη», είχε πει η ίδια τότε. Όσο για το πώς αισθάνεται που βρίσκεται στο τιμόνι μιας τέτοιας εταιρείας και αποτελεί πρότυπο γυναικείας επιτυχίας και δυναμισμού, σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις της, είχε αναφέρει: «Νιώθω την ευθύνη και τη χαρά, κατά κάποιον τρόπο… Ειδικά όταν μου το λένε νεότερες γενιές, αν και με κάνει να αισθάνομαι λίγο πιο vintage απ’ ό,τι μάλλον είμαι στην πραγματικότητα!».

Τους τελευταίους μήνες, η Πέγκυ Αντωνάκου αναπόφευκτα έχει
συνδέσει το όνομά της με σημαντικές ενέργειες της Google
στην Ελλάδα που εστιάζουν στην ενίσχυση της βιωσιμότητας,
με έμφαση στην επιτάχυνση του πράσινου μετασχηματισμού
της χώρας, συμπεριλαμβανομένου και του τουριστικού τομέα.
Αυτές αποτελούν συνέχεια των προσπαθειών της Google στον συγκεκριμένο κλάδο, μέσα και από τη συνεργασία της με το υπουργείο Τουρισμού που είχε ανακοινωθεί στο 7ο Οικονομικό Forum των Δελφών, τον περασμένο Απρίλιο. Οι πιο πρόσφατες στρατηγικές πρωτοβουλίες της Google για την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού και της βιώσιμης ανάπτυξης της χώρας είναι η δημιουργία του πρώτου Cloud region στην Ελλάδα, καθώς και η συνεργασία της με το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ώστε μέσα από την ψηφιακή πλατφόρμα Google Arts & Culture ο πολιτισμός της Ελλάδας να γίνει ακόμη πιο προσβάσιμος στο παγκόσμιο κοινό. «Είμαστε πραγματικά ενθουσιασμένοι που γιορτάζουμε ένα νέο κεφάλαιο της παρουσίας μας στην Ελλάδα», δήλωσε η Πέγκυ Αντωνάκου, προσθέτοντας:

«Είναι μια σημαντική ψήφος εμπιστοσύνης στη χώρα μας και μια ευκαιρία να μοιραστούμε το όραμά μας που είναι να είμαστε χρήσιμοι, μέσω των τεχνολογιών μας, με κάθε πιθανό τρόπο –για την επιχειρηματικότητα, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, το περιβάλλον».


KEIMENO: ΤΖΟΒΑΝΝΑ ΒΛΑΧΑΒΑ