HIS WAY ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΕΠΠΑΣ


Ο Υπ. Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών
που ειδικεύεται στην διατροφογεννετική
μας παρουσιάζει κάποια επιστημονικά
δεδομένα για το βιγκανισμό και μας μυεί στη
διάσημη ελληνική plant-based διατροφή
Ikarian Diet που πρεσβεύει τη σωστή
ισορροπία ανάμεσα στις τροφές και το
σεβασμό προς το περιβάλλον.


«Είναι πολύ συναρπαστικό το γεγονός ότι η κατανάλωση υγιεινών
τροφών μπορεί να είναι ο πιο απλός αλλά και ο πιο σημαντικός
τρόπος για να συνεισφέρουμε στη διάσωση του πλανήτη». Αυτά τα
λόγια, που ακούγονται στο ντοκιμαντέρ του Netflix «Breaking Boundaries: The Science of Our Planet» από τον συγγραφέα David Attenborough και τον επιστήμονα Johan Rockström, απασχολούν
τον διατροφολόγο Δημήτρη Πέππα, ο οποίος πριν από τρεισήμισι
περίπου χρόνια αποφάσισε να γίνει σχεδόν μόνιμος κάτοικος Ικαρίας προκειμένου να ξεκλειδώσει κάποια από τα μυστικά της μακροβιότητας των Ικαριωτών. Ένα από αυτά είναι και η ικάρια διατροφή, η οποία έχοντας ως πρωταρχική της αρχή την οικολογική συνείδηση, βασίζεται στην κατανάλωση τροφίμων φυτικής προέλευσης χωρίς ωστόσο να αποκλείει άλλες διατροφικές ομάδες.

H σχέση σας με τη σωστή διατροφή πώς ξεκίνησε;
Θα έλεγα πως ο αθλητισμός και η διατροφή ήταν κομμάτι της ζωής μου από πολύ μικρή ηλικία. Ο πατέρας μου υπήρξε διεθνής αθλητής του μπάσκετ και εγώ μαζί με τα αδέρφια μου από πολύ νωρίς στη ζωή μας ακολουθήσαμε το δρόμο του αθλητισμού. Εκτός από πολύ ψηλό παιδί που ήταν θέμα γονιδίων ήμουν πάντα πολύ περίεργος για το πώς λειτουργεί το σώμα και αυτό με οδήγησε μετέπειτα στις σπουδές μου.

Τι θα συμβουλεύατε κάποιον που θα ήθελε να δοκιμάσει να γίνει
vegan;

Οι έρευνες δείχνουν ότι η υπερκατανάλωση κρέατος οδηγεί σε
καρδιαγγειακά προβλήματα, ενώ το επεξεργασμένο κρέας είναι
και επίσημα στη λίστα με τις καρκινογόνες τροφές σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Παράλληλα, η βιομηχανοποιημένη εκτροφή ζώων επιβαρύνει σημαντικά το περιβάλλον, ο αρνητικός αντίκτυπος στο κλίμα είναι περίπου ισοδύναμος με το καυσαέριο που παράγεται από κάθε αυτοκίνητο, φορτηγό και αεροπλάνο στον κόσμο. Θα συμβούλευα, λοιπόν, όλους να μειώσουν την εβδομαδιαία κατανάλωση κρέατος. Αν κάποιος επιλέξει να ακολουθήσει μια vegan διατροφή θα του πρότεινα να μείνει στην επιλογή του. Μια vegan διατροφή είναι ασφαλής για την ανθρώπινη υγεία.

Βάσει της επιστημονικής κατάρτισής σας, υπάρχουν dos & don’ts για το βιγκανισμό;
Μια καλά οργανωμένη vegan διατροφή είναι κατάλληλη, ασφαλής
αλλά και υγιεινή για ανθρώπους όλων των ηλικιών. Στα dos του
βιγκανισμού θα έβαζα τη λήψη του συμπληρώματος Β12, ενώ στα
don’ts το φανατισμό καθώς δε συμφωνώ με καμία μορφή του.
Προσωπικά πιστεύω πως οι αλλαγές στις συνήθειες χρειάζονται χρόνο και επιτυγχάνονται με υπομονή και σωστή ενημέρωση του κοινού.

Η απώλεια ή η διατήρηση του βάρους που είναι από τα δύο βασικά ζητούμενα όταν επισκεπτόμαστε έναν διαιτολόγο-διατροφολόγο επιτυγχάνονται με μια vegan διατροφή;
Για μένα τα βασικά ζητούμενα είναι η βελτίωση της υγείας και της
λειτουργίας του πεπτικού συστήματος και η διατήρηση της υγείας
αυτής. Μια plant-based δίαιτα παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη ασθενειών. Η απώλεια βάρους και η διατήρηση της απώλειας είναι στόχοι που μπορούν να επιτευχθούν με ένα σωστά σχεδιασμένο πρόγραμμα διατροφής.

Μιλήστε μας για το μοντέλο της Ikarian Diet την οποία πρεσβεύετε.
Η Ikarian Diet είναι το μοντέλο διατροφής που βασίζεται στη διατροφή των κατοίκων της Ικαρίας, η οποία εντάχθηκε στις μπλε ζώνες, ένα σύνολο πέντε περιοχών στον κόσμο με το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής και την καλύτερη κατάσταση υγείας, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Πιο συγκεκριμένα, οι κάτοικοι αυτών των πέντε περιοχών έχουν 20%
μικρότερη πιθανότητα νόσησης από καρκίνο, 50% από καρδιαγγειακά νοσήματα και σχεδόν μηδενικά ποσοστά άνοιας και Αλτσχάιμερ, τις λεγόμενες νευροεκφυλιστικές ασθένειες. Είναι ουσιαστικά η ελληνική plant-based διατροφή, αφού βασίζεται στην κατανάλωση τροφίμων φυτικής προέλευσης όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηροί καρποί χωρίς ωστόσο να αποκλείει άλλες ομάδες τροφίμων. Το μυστικό της Ikarian Diet βρίσκεται στη σωστή ισορροπία ανάμεσα στις τροφές και το σεβασμό προς το περιβάλλον.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για την Ikarian Diet επισκεφτείτε τα sites ikariandietclinics.com και dimitrispeppas.com


ΚΕΙΜΕΝΟ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΤΖΟΒΑΝΝΑ ΒΛΑΧΑΒΑ