interview vol 16 – Τόνια Σωτηροπούλου

Η αγάπη για τα ζώα και το περιβάλλον, η βαθιά πίστη στο καλό καθώς και η εντατική δουλειά που έχει κάνει με τον εαυτό της, είναι αυτά που την έχουν διαμορφώσει σε έναν προσγειωμένο, δοτικό και εργατικό άνθρωπο που θέλει διαρκώς να εξελίσσεται.
·

Η αγάπη για τα ζώα και το περιβάλλον, η βαθιά πίστη στο καλό καθώς και η εντατική δουλειά που έχει κάνει με τον εαυτό της,
είναι αυτά που την έχουν διαμορφώσει σε έναν προσγειωμένο, δοτικό και εργατικό άνθρωπο που θέλει διαρκώς να εξελίσσεται.

Έχεις κάνει εντατική δουλειά με τον εαυτό του. Το ταξίδι αυτογνωσίας ξεκίνησε ως μια δική σου εσωτερική ανάγκη ή βρέθηκαν άνθρωποι στη ζωή σου που σε ενέπνευσαν να ακολουθήσεις αυτή την κατεύθυνση;
Πιστεύω πως όπως προσέχουμε τη διατροφή μας και αθλούμαστε εξίσου σημαντική είναι η ψυχική μας υγεία. Όλοι παλεύουμε με φόβους, πεποιθήσεις και τραύματα, είχα πάντα την αίσθηση ότι αφενός θέλω να βρω μια ισορροπία σε όλα αυτά και αφετέρου ήθελα να γίνω καλύτερος άνθρωπος, καλύτερη κόρη, καλύτερη φίλη. Έκανα χρόνια ψυχοθεραπεία και NLP, τώρα κάνω γνωσιακή ψυχανάλυση, είναι κάτι που δεν τελειώνει ποτέ και ποτέ δεν βρίσκεις την άκρη του νήματος, πάντα εξελίσσεσαι και έρχεσαι ένα βήμα πιο κοντά.

Τι σου δίδαξε το διάστημα της καραντίνας και οι αλλαγές που επήλθαν στις ζωές μας;
Είχα το προνόμιο να δουλεύω, έκανα γυρίσματα για τη σειρά, «Τα καλύτερά μας χρόνια», οπότε δεν άλλαξε ριζικά κάτι, πέρα από το ότι δεν μπορούσα να ταξιδέψω. Έμαθα να ακούω περισσότερο, να είμαι σε παύση, να συνυπάρχω καλύτερα με τον άντρα μου, να εκτιμώ απλές καθημερινές χαρές, όπως η βόλτα στο πάρκο και το μαγείρεμα για λίγους φίλους. Εκτίμησα την πολυτιμότητα της υγείας κι αισθάνθηκα τυχερή που δεν νόσησα.

Τα προηγούμενα δύο χρόνια, ένιωσες την ανάγκη να κάνεις περισσότερα για σένα; Πάντα έκανα πράγματα για μένα και απλά αξιοποίησα το χρόνο διαβάζοντας λίγο περισσότερο και θέτοντας στόχους πιο καθαρά.

Σε απολαμβάνουμε στη σειρά της ΕΡΤ, «Τα καλύτερά μας χρόνια». Ήταν πρόκληση για σένα να αποδεχτείς αυτή την επαγγελματική πρόταση;
Ήταν η πρώτη τηλεοπτική δουλειά που μου πρότειναν και μου άρεσε. Είμαι πολύ τυχερή, αισθάνομαι ευγνωμοσύνη για κάθε δουλειά και εργάζομαι σκληρά γιατί αναγνωρίζω πως τίποτα δεν είναι δεδομένο. Ξέρω να εκτιμώ και δεν ξεχνώ ποτέ.


Ποιες είναι οι φιλοδοξίες σου;

Θέλω επαγγελματικά να κάνω ωραίες ταινίες και δουλειές, να εξελίσσομαι, να γίνομαι καλύτερη ηθοποιός και επαγγελματίας, να μαθαίνω και να φτάσω σε ένα σημείο που η κατά καιρούς παύση και απόσταση από τη δουλειά να είναι συνειδητή επιλογή και όχι πολυτέλεια.


Τι σε οδήγησε στη δημιουργία του καταφυγίου αδέσποτων ζώων, «Α Little Shelter», μαζί με την επιστήθια φίλη σου, Κατρίνα Τσάνταλη;

Η αγάπη μου για τα ζώα και η ανάγκη να προσφέρω. H Κατρίνα είναι ο πιο καλός, γενναιόδωρος και αλτρουιστής άνθρωπος που έχω γνωρίσει και καθημερινά μαθαίνω από εκείνη. Όταν, λοιπόν, μου ζήτησε να μπω κι εγώ στο «Α Little Shelter» για να λειτουργήσει πρακτικά, έκανε ένα από τα όνειρά μου πραγματικότητα. Η αγάπη και η ευγνωμοσύνη που σου ανταποδίδεται από τα ζώα είναι μοναδική.

Είσαι ευαισθητοποιημένη με τα ζώα και το περιβάλλον. Πιστεύεις ότι πλέον ο κόσμος έχει συνειδητοποιήσει την αξία της φύσης;

Δυστυχώς όχι. Πιστεύω ότι με τα χρόνια θα γίνεται όλο και περισσότερο, γιατί η καταστροφή που έχουμε προκαλέσει στη φύση θα αρχίσει να ακούγεται, και στο τέλος να φωνάζει. Εύχομαι να δράσουμε και να αλλάξουμε όλοι τα δεδομένα και τον τρόπο ζωής μας μαζικά και καθολικά, όχι σποραδικά και στιγμιαία.

Τα τελευταία χρόνια τόσο εσύ όσο και ο σύζυγός σου, Κωστής Μαραβέγιας,ακολουθείτε vegan διατροφή. Τάση της εποχής;

Προσωπικά δεν είμαι vegan, αλλά vegetarian τα τελευταία 18 χρόνια. Ο Κωστής είναι 1000% vegan τρία χρόνια τώρα. Σαφέστατα είναι και τάση της εποχής, γιατί βλέποντας την καταστροφή του πλανήτη, αλλά και το πόσο καρκινογόνο είναι το κρέας που καταναλώνεται λόγω ορμονών — πέραν του ότι θεωρώ ότι είναι ανήθικο να στερείς τη ζωή ενός πλάσματος και να προκαλείς ασύλληπτο πόνο και βάσανο για κάτι που ουσιαστικά δεν χρειάζεσαι για να επιβιώσεις, αλλά είναι απλά τρόπος ζωής και εύκολη κατανάλωση— επιστρέφουμε στην πρώτη ύλη, στη γη και τα οφέλη της.
Από τα superfoods μέχρι τις πολύτιμες αξίες λαχανικών και φρούτων. Συν του ότι πέρα από την ελληνική κουζίνα που κατά βάση είναι vegan (λαδερά, όσπρια), έχουμε μεγαλύτερη επαφή με νοστιμότατους εναλλακτικούςτρόπους μαγειρέματος, είτε επιλογές σε εστιατόρια, χωρίς κρέας.


Τι είναι αυτό που νιώθεις ότι έχεις κερδίσει μέσα από τη σχέση σου με τον Κωστή;

Αγάπη, ηρεμία και ισορροπία.

Πριν ενώσεις και επίσημα τη ζωή σου μαζί του, ήσουν από τα κορίτσια που πίστευαν στο «για πάντα» και στο «happily ever after»;
Πιστεύω πολύ στο «one step at a time, one day at a time». Εύχομαι να ζήσω και να είμαι καλότυχη και εγώ και όσοι αγαπώ και να φτάσω στο happily ever after εν κατακλείδι.


Πώς καταφέρνεις να διατηρείς την ισορροπία ανάμεσα στην προσωπική και στην επαγγελματική σου ζωή;
Με αγάπη απέναντι και στις δύο συνθήκες, κάνω και τα δύο με αγάπη και πίστη.

Επιλέξατε με τον Κωστή να προφυλάξετε το γάμο σας στην Ύδρα. Ανέκαθεν είχες αυτή τη στάση ζωής απέναντι στην αναγνωρισιμότητα;
Δεν είμαι διάσημη, στην Ελλάδα ζω. Είμαστε πέντε άνθρωποι, είναι αστείο να μιλάμε για διασημότητα μεταξύ μας, δεν αισθάνομαι έτσι.

Ένιωσες ποτέ εγκλωβισμένη στην εικόνα σου ή ότι η εμφάνισή σου
ενδεχομένως να μην έπειθε κάποιον για το ταλέντο σου;

Είμαι πολύ τυχερή που έτυχε να έχω αυτήν τη συμμετρία, είναι κάτι που με έχει βοηθήσει στη δουλειά μου – δεν είμαι ανόητη και είναι κάτι που ξέρουν όλοι πιστεύω -, οπότε όχι δεν σκέφτηκα ποτέ έτσι για τον εαυτό μου, θα ήμουν αγνώμων αν το πίστευα. Επίσης, υπάρχουν συνάδελφοί μου πολύ πιο όμορφοι από εμένα και εξαιρετικοί ηθοποιοί. Ποτέ δεν σκέφτομαι έτσι για κανέναν.

Έχεις νιώσει ποτέ αδικημένη;
Σαφέστατα ναι, πολλές φορές. Όπως όλοι έχω υπάρξει, δεν έχω νιώσει μόνο.

Η μητρότητα είναι μια συνθήκη που θα ήθελες να βιώσεις;
Φυσικά. Δεν είναι προτεραιότητά μου αυτή τη στιγμή, αλλά με το καλό να έρθει όταν είναι.

Πιστεύεις οι γυναίκες σήμερα είμαστε πιο δυνατές και ενωμένες από ό,τι στο παρελθόν;
Ναι. Το βλέπω γύρω μου, το αισθάνομαι, και είμαι μέρος του!

THE PROUST QUESTIONNAIRE

Η Τόνια Σωτηροπούλου απαντά σε ερωτήσεις από το
ερωτηματολόγιο του Proust για το fresh paper.

Αν δεν έμενες στην Αθήνα, πού θα ήθελες να ζεις;
Ενδεχομένως στην Ιταλία ή στο Παρίσι, έχω ζήσει Λονδίνο και θα το
ξαναέκανα. Αγαπάω την Ευρώπη και συνδέομαι πολύ περισσότερο από ό,τι για παράδειγμα με την αμερικανική κουλτούρα.

Ποια είναι η δική σου ιδέα της τέλειας ευτυχίας;
Η ισορροπία, η υγεία και η αφθονία, όλα συνδυασμένα και σε όλους
τους τομείς.

Ποιος είναι ο μεγαλύτερός σου φόβος;
Να χάσω ανθρώπους που αγαπάω.

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος έρωτας της ζωής σου;
Η φύση, η μουσική, το σινεμά, οι φίλοι και φυσικά ο σύζυγός μου.

Ποιες αρετές ξεχωρίζεις σε έναν άντρα;
Το χιούμορ, τον σεβασμό και την ψυχική γενναιοδωρία.

Ποιος είναι ο αγαπημένος σου παιδικός ήρωας;
Ο μικρός πρίγκιπας.


Τι θα άλλαζες στον εαυτό σου ή στην εξωτερική σου εμφάνιση;
Θα ήθελα να έχω ψηλότερα πόδια!


Σε ποιες περιπτώσεις λες ψέματα;
Όταν θέλω να αποφύγω ένα ραντεβού. Πλέον το έχω περιορίσει σε
αυτήν την συνθήκη.

Ποιο είναι το κύριο ελάττωμά σου;
Ο θυμός όταν αισθάνομαι αδικημένη.

Πότε και πού αισθανόσουν πιο ευτυχισμένη;
Αισθάνομαι κάθε μέρα ευτυχισμένη, κάποιες φορές λιγότερο, αλλά
είμαι υγιής και πλήρης. Δεν έχω λόγο να είμαι δυστυχής.

Ποια είναι η μεγαλύτερή σου δαπάνη;
Τα ταξίδια και το κατοχικό σύνδρομο που έχω με το φαγητό, πάντα
παραγγέλνω περισσότερο απ’ όσο χρειάζεται.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΤΖΟΒΑΝΝΑ ΒΛΑΧΑΒΑ
PHOTOGRAPHER: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΑΚΡΗΣ