INTERVIEW

ΓΙΑΝΝΗΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ
& ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΓΔΑΝΟΣ

Οι ιδρυτές της we4all μιλούν στο fresh paper για το περιβάλλον, τη βιωσιμότητα, τις δράσεις και τα βήματα εξέλιξης που γίνονται σήμερα γύρω από την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.


Ανέκαθεν ήσασταν ευαισθητοποιημένοι με τα θέματα του
περιβάλλοντος
;
Ανέκαθεν ήμασταν άνθρωποι που ευχαριστιόμασταν την ομορφιά της φύσης και τη χαρά που αυτή μας έδινε. Ο προβληματισμός μας ερχόταν σταδιακά κάθε χρόνο, με τη συνειδητοποίηση ότι η φύση και ο πλανήτης, μας έχουν ανάγκη. Αν δεν φροντίσουμε τον πλανήτη και δε τον σεβαστούμε, δεν θα μπορεί να μας συντηρήσει σαν είδος για πολύ ακόμα. Όταν αυτό έγινε τόσο ξεκάθαρο όσο το ότι η Γη είναι στρογγυλή, δεν είχαμε άλλη επιλογή από το να αναλάβουμε άμεσα δράση.

Πώς ξεκίνησε η ιδέα για τη we4all και πώς εμπνευστήκατε την
ονομασία σας;

Η ιδέα της we4all ξεκίνησε μετά από τη μεγάλη καταστροφή στο Μάτι Αττικής το 2018. Πάνω από 100 συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους και όπως συνήθως, μια μεγάλη δασική έκταση που αποτελούσε σημαντικό πνεύμονα πρασίνου για την Αττική, έγινε στάχτη. Βλέποντας κάθε χρόνο παρόμοιες καταστροφές και αντιλαμβανόμενοι το γεγονός ότι ο πλανήτης μας δεν έχει πολλά ακόμα περιθώρια χρόνου για να αντιδράσει αποτελεσματικά,
αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε μια οργανωμένη προσπάθεια για να διασώσουμε ότι μας έχει απομείνει σε περιβαλλοντική κληρονομιά, να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο και ουσιαστικά να δώσουμε μια καλύτερη ευκαιρία στο είδος μας να επιβιώσει στο μέλλον. Το όνομα we4all σημαίνει ότι μια ομάδα ανθρώπων, αποφασίζουν να αναλάβουν την ευθύνη για όλους. Αυτή η ομάδα, αποτελείται από εμάς, από εσάς και από όποιον είναι έτοιμος να αναλάβει μέρος του καθήκοντος να βοηθήσουμε τον κόσμο μας.

Βρήκατε την αναμενόμενη ανταπόκριση από τον κόσμο;
Στην χώρα μας, το 2018 που ξεκινήσαμε, το μεγαλύτερο μέρος του
κόσμου δεν είχε αντιληφθεί τη σημαντικότητα της κατάστασης.
Βλέπουμε όμως ότι κάθε χρόνο τα πράγματα δεν βελτιώνονται.
Η περιβαλλοντική κρίση είναι η αιτία διάφορων δεινών, όπως επιδημίες, πόλεμοι, μετανάστευση, φυσικές καταστροφές. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να αντιλαμβάνονται την κατάσταση, και όλο και περισσότεροι άνθρωποι στηρίζουν το έργο μας. Είναι και δική μας δουλειά να δείξουμε στον κόσμο ότι είναι καθήκον του καθενός μας να κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει για το μέλλον όλων μας. Δυστυχώς, αν περιμένουμε να συμβούν ακόμα χειρότερες καταστάσεις για να ενεργοποιηθούμε, μπορεί πλέον να είναι αργά. Kαι ήδη είναι αργά για πολλούς ανθρώπους στον πλανήτη μας.


Υπάρχουν συγκεκριμένα φυτά και εποχές για δενδροφυτεύσεις και αναδασώσεις;
Η δενδροφύτευση και η αναδάσωση είναι επιστήμη. Οι παράγοντες που εμπλέκονται είναι πολλοί και χωρίς επιστημονική καθοδήγηση δεν θα συνιστούσαμε σε κανέναν να κάνει κάτι τέτοιο σε μεγάλη κλίμακα. Τα φυτά που επιλέγονται είναι ενδημικά είδη που επιβιώνουν στο εκάστοτε οικοσύστημα και την εκάστοτε περιοχή, υψόμετρο και τύπο εδάφους. Πάντα χρειάζεται ποικιλία ειδών, ενώ οι φυτεύσεις συνήθως ξεκινούν Οκτώβρη και τελειώνουν Μάρτιο στην Ελλάδα.

Πώς επιλέγετε τα σημεία που θα πάτε για να κάνετε μια
δενδροφύτευση;

Πάντα είμαστε σε συνεννόηση με τις αρμόδιες αρχές και λαμβάνουμε τις πρέπουσες αδειοδοτήσεις. Τα μέρη που δενδροφυτεύουμε είναι μέρη που είτε ποτέ δεν είχαν βλάστηση, και προσπαθούμε έτσι να δημιουργήσουμε έναν νέο πνεύμονα πρασίνου, ενώ αν επιλέξουμε αναδασωταία έκταση θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι η φύση δεν μπορεί να πετύχει από μόνη της αναγέννηση, είτε γιατί το έδαφος έχει καεί πολλές φορές, είτε γιατί λόγω άλλων παραγόντων έχει χαθεί η ικανότητα του για αναγέννηση.

Εκτός από την Αττική κάνετε δράσεις και στην υπόλοιπη
Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Ποιο είναι το όραμά σας;

Την πρώτη χρονιά λειτουργίας μας η Αττική και συγκεκριμένα το Μάτι, η Ραφήνα, ο Νέος Βουτζάς ήταν οι περιοχές στις οποίες απευθυνθήκαμε. Φυτέψαμε εκεί πάνω από 15.000 δέντρα και προχωρήσαμε σε περιβαλλοντική εκπαίδευση σε αρκετά σχολεία της περιοχής. Στη συνέχεια η εκπαιδευτική και περιβαλλοντική μας δράση μεγάλωσε, φτάνοντας στα πιο απομακρυσμένα σημεία της χώρας μας: Από την Κρήτη μέχρι την Κομοτηνή, την Ξάνθη, τις Σέρρες και τα ακριτικά νησιά του Αιγαίου. Αυτή τη στιγμή το έργο μας περιλαμβάνει συντονισμένη δράση εκτός από την Ελλάδα, στην Κένυα, τη Νιγηρία, τις ΗΠΑ και την Ινδονησία. Αποστολή μας είναι η ολοένα μεγαλύτερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κόσμου και η παρότρυνση του προς έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής, που σέβεται το οικοσύστημα πάνω στο οποίο όλοι βασιζόμαστε για την επιβίωσή μας. Θα συνεχίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση, αγγίζοντας περισσότερο κόσμο σε όλες της γωνιές του πλανήτη, μέχρι να τα έχουμε καταφέρει και να έχουμε αποφύγει τον άμεσο κίνδυνο.

Μέχρι σήμερα πόσα δέντρα έχετε φυτέψει;
Μέχρι σήμερα έχουμε φυτέψει πάνω από 250.000 δέντρα στην
Ελλάδα και το εξωτερικό. Στόχος μας φέτος είναι τα 1.000.000 δέντρα.

Ποιες είναι οι δραστηριότητες και ποιοι οι στόχοι της we4all;
Οι δραστηριότητες της we4all είναι οι δενδροφυτεύσεις και οι
αναδασώσεις, η προστασία των δασών και η πρόληψη, η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση παιδιών σε σχολεία και παντός είδους δραστηριότητα, η οποία προστατεύει το περιβάλλον και διασφαλίζει την επιβίωση του είδους μας. Στόχος μας είναι 1 δισεκατομμύριο δέντρα μέχρι το 2030 και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση σε περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Κατά τη γνώμη σας, ο εθελοντισμός είναι το μέλλον; Στην Ελλάδα σε τι φάση βρισκόμαστε σε αυτό τον τομέα; O εθελοντισμός, η προσφορά προς τον συνάνθρωπο, το περιβάλλον και το κοινωνικό σύνολο, είναι αναπόσπαστο κομμάτι μιας υγειούς και ευτυχισμένης ζωής. Κάθε άνθρωπος που θεωρεί τον εαυτό του ευτυχή, πιστεύουμε ότι κάνει και κάτι που προσφέρει ανιδιοτελώς. Όσο περισσότερος κόσμος το βιώνει αυτό και το συνειδητοποιεί, τόσο πιο πολύ συμμετέχει και ασχολείται με δραστηριότητες που είναι και της αρεσκείας του. Στην Ελλάδα αυτό συμβαίνει ολοένα και αυξανόμενα και εμείς σαν we4all σας ετοιμάζουμε μια πολύ όμορφη και μεγάλη έκπληξη μέσα στη χρονιά που έρχεται σχετικά με τον εθελοντισμό. Μείνετε λοιπόν συντονισμένοι!


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΤΖΟΒΑΝΝΑ ΒΛΑΧΑΒΑ